IMG_4276_driehoek_h400
Lieve mensen,

Met een kindje erbij én de tweede druk in het schap, wordt Kairos weer meer zichtbaar. In deze zomerpost ontvang je van ons een dosis inspiratie op het gebied van verdriet & veerkracht.

dag-dromen

Kairos is begonnen aan een hele mooie reis. Na een publicatie in JAN, Eva (EO) en Happinez is de eerste druk razendsnel verkocht. Dat de Belgische psychiater Dirk De Wachter Kairos ondersteunt, helpt zeker mee. Hij roept in dit artikel op, meer ruimte te maken voor verdriet. Ook wij doen dat. Met een lichte kriebel in onze buik hebben we de volledige opbrengst geïnvesteerd in de tweede druk.

En niet zonder reden. Dit najaar mag Kairos op reis naar het buitenland met de Nederlandse filosofe Stine Jensen, we verwachten een mooie publicatie in de media én op 26 november organiseert Kairos, samen met House of Ichō, een me-treat voor vrouwen ná kanker. Want je leven weer oppakken is niet altijd eenvoudig. We maken een dag ruimte voor het vinden van woorden en het delen van stilte. Er zijn nog een paar plekjes. Ken je iemand voor wie de me-treat betekenisvol kan zijn? Delen is fijn.


Happinez-2-2021-1126x1126-c_clean
IMG_8824 3_papier
Een voelboek wil je 'voelen', dat snappen we. Je kunt Kairos bekijken op een aantal bijzondere plekken: Paper & Art Design (Den Haag), VANDEMAKER (Tilburg) en de Kunstuitleen (Voorburg). Halteplaatsen waar ruimte is om stil te staan bij producten met een verhaal. Ga zeker eens kijken als je in de buurt bent.
Bij Museum Voorlinden is nog tot 25 september de expositie GROUND van de Britse kunstenaar Antony Gormley te zien. Gormley ziet het lichaam als een 'plaats' voor ervaring, emotie, herinnering en verbeelding. Met zijn gigantische objecten nodigt Gormley je uit te ervaren hoe het is om in jouw lichaam te leven, wat de omgeving met je doet en hoe je je daartoe verhoudt.

Terwijl ik (Imma) door Clearing VIII liep, dacht ik: dit is precíes het leven. Je zoekt je weg. Voelt je beklemt of ervaart juist een zee van ruimte. Je struikelt. Zoekt weer verder. Stoot je hoofd. En ondertussen zie je iedereen hetzelfde doen. Op zijn of haar eigen tempo vindt iedereen een weg, met vallen én opstaan. Een aanrader!
281303191_2731146690352857_505375741964234642_n

Verdriet is universeel en kent geen gradaties. Er is geen erger verdriet of hevigste pijn. Waar je ook mee te maken hebt, woorden maken verdriet vloeibaar. En daardoor vindt het gemakkelijker zijn weg. We delen een paar hartverwarmende verhalen:

  • Een vader geeft Kairos aan zijn kinderen cadeau om zo samen stil te staan bij het overlijden van hun moeder. Hij zegt ze dat alles wat ze voelen er mag zijn.
  • Een jonge vrouw krijgt Kairos cadeau wanneer ze in een burn-out terecht komt. Ze laat ons weten dat ze er iedere avond in schrijft en daardoor beter slaapt.
  • Een dochter koopt Kairos voor haar terminaal zieke vader. Een binnenvetter die Kairos wil gebruiken om zijn gevoelens te verkennen. Zodat zij die achterblijven kunnen lezen hoe het was. Rouw met een gouden rand.
Het zijn verhalen om kippenvel van te krijgen. Ze motiveren ons om de boodschap van Kairos te blijven vertellen: verdriet verdient woorden en woorden geven troost.

The Well of Grief


Those who will not slip beneath
the still surface on the well of grief,

turning down through its black water
to the place we cannot breathe,

will never know the source from which we drink,
the secret water, cold and clear,

nor find in the darkness glimmering,
the small round coins,
thrown by those who wished for something else.


David Whyte
Kairos_EVA_insta
Help je mee?
We zijn altijd op zoek naar betekenisvolle plekken om het verhaal van Kairos te delen. Een congres voor holistische huisartsen, een centrum voor rouwbegeleiding, een trainingsdag voor psychologen. Imma kan spreken over veerkracht, levenslust en de waarde van woorden. Een stapel boeken is zo verzonden.
Je mag ons altijd tippen.
imma-foto

Over verdriet en veerkracht valt wonderschoon veel te lezen. Een paar leestips. Voor kippenvel, een levensles of duwtje in de rug:

  • De Keuze (Edith Eger): het aangrijpende en inspirerende levensverhaal van de ballerina van Auschwitz, over het loslaten van oude pijn.
  • Jij mag alles zijn (Griet Op de Beeck): een ontroerend boek over een negenjarig meisje dat dapperder moet zijn dan negen (zakdoek klaar leggen).
  • Winteren* (Katherine May): over de kunst van rust en afzondering in donkere tijden (en hoe het daarna toch telkens weer licht wordt). *ook te lezen in de zomer
782x1200
Jij_mag_alles_zijn
762x1200
Fijne dag en tot de volgende brief! Terugschrijven mag altijd.

Lieve groet van Susanne en Imma

volg je ons?

instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet