Lieve jij,

Het jaar ontrolt zich langzaam en zeker. De bloesem bloeit, de merels zingen en wij genoten samen al even van de lentezon (met sjaal...). Hoe is jouw jaar begonnen?

Bijzondere ontmoetingen ontstaan juist wanneer je niet zoekt. Dat is de samenvatting van hoe het ons de afgelopen tijd is vergaan. Wees welkom bij deze lentepost.

warme woorden

Een gesprek met Yogi Saskia van Onck, redacteur van de Yogakrant, zorgde voor mooie woorden over Kairos in de lente editie van de Yogakrant. Yoga is een manier om naar binnen te keren en precies die uitnodiging doet Kairos ook. We zijn heel blij met deze positieve review. Bezoek jij een fijne yoga-studio? We willen een paar exemplaren van Kairos verspreiden over het land en horen graag jouw tips.


Ook op het boek zelf glinsteren sinds kort fijne woorden, en wel van de Belgische psychiater Dirk De Wachter. Hij noemt Kairos een bijzonder concept dat bovendien prachtig is vormgegeven. Daar voegen we zelf niks meer aan toe, behalve dan een felgele sticker voor een dosis zon.
Met aandacht spreidt Kairos haar vingers over het land. Ze heeft haar weg gevonden naar de heuvels van Zuid-Limburg, waar ze verkrijgbaar is bij het Bonnefanten museum. Ook mag Kairos een bescheiden rol spelen bij de NoMo-retreat die Lotte organiseert. Een dag voor vrouwen die veel zijn, zonder het moederschap (NoMo).

Zet jij Kairos ook professioneel in? Dan nemen we je praktijk, bedrijf of initiatief graag op in onze Grote Troostlijst. Binnenkort plaatsen we dit overzicht van troostrijke halteplaatsen op onze website. Stuur ons gerust een berichtje (info@kairosdagboek.nl).
We zijn opgenomen in een grote beweging van vallen en opstaan, van moedeloos zijn en dan toch weer het licht ontdekken om met vertrouwen verder te kunnen gaan. Het troost me om me daaraan over te geven.

In het Financieel Dagblad lazen we deze prachtige woorden van predikant Joost Röselaers. Hij schrijft over het mysterie van het leven en over hoe we in het alledaagse, voorbij het alledaagse kunnen leven. Je vindt het hele essay hier.

Troost gaat voor ons over het vermogen je verdriet in beweging te brengen, omdat je gedragen wordt. Als dat gebeurt, is dat magisch... Zo ondervond Imma op een waterige maandagmorgen in 2017, aan de balie van kaasboer Arie. Een alledaagse ontmoeting met grote betekenis. En dat allemaal rond een pondje geitenkaas. Wil je het mee beleven? Het hele verhaal vind je hier.
Dit keer zetten we graag kunstenaar Bruno van den Elshout in het lentelicht.

Met het project New Horizons maakt Bruno ons deelgenoot van de rust en ruimte die er altijd is. Een jaar lang fotografeerde Bruno ieder uur, vanaf dezelfde plek, onze Noordzeehorizon. Het resultaat is indrukwekkend en hoopgevend op een bepaalde manier. 8.785 vergezichten. Een horizon die constant verandert én toch ook hetzelfde blijft. Zoals dat ene leven van ons misschien ook telkens een nieuwe horizon laat zien.

De ansichtkaarten van Bruno zijn net herdrukt. Je bestelt ze via zijn webshop. Met welke ogen kijk je?
© Bruno van den Elshout
leven na kanker
Op zaterdag 4 november heten Brigitte en Imma weer 10 vrouwen welkom. Samen staan we een dag stil bij hoe het leven is ná kanker. Een uitdagende periode: waar keer je naar terug als versie 1.0 niet meer bestaat? Daarover delen geeft zachtheid, ruimte en onverwachte humor. Zoals Sanne (40) het na de vorige editie zei: Soms gaven anderen woorden aan gevoelens, die ik nog niet onder woorden kon brengen. Voel je welkom. Delen is fijn.


Tot slot. Voor een welkome traan, een ware levensles of duwtje in de goede richting:

  • Mijn grote broer (Mercedes Stalenhoef): een indrukwekkend verhaal over verder leven nadat je broer zichzelf heeft gedood. Susanne ontwierp het affiche van deze documentaire die werd bekroond met de Dutch Movies Matter Award.
  • De zin van het leven (Fokke Obbema): een ontroerend boek vol gesprekken naar aanleiding van die ene, ongrijpbare, vraag: wat is de zin van ons leven?
  • Vertroostingen (Dirk De Wachter): een persoonlijk boek waarin de verdrietdokter onderzoekt hoe we in moeilijke momenten troost kunnen vinden.
We wensen je zonlicht, warmte en rust. Laat het jaar zich ontvouwen.
Tot de volgende brief!

Terugschrijven mag altijd.

Lieve groet van Susanne en Imma

volg je ons?

instagram